Galerie

Galerie

Navigation
Situl aheologic  Vlădiceni
Situl este situat in imediata apropiere a mănăstrii omonime, și cuprinde urme de asezări din Epoca Bronzului Tărziu, perioada Halstatt, perioada Latene, secolele VIII-lea -al XX-lea, secolele XX-lea -al XI-lea, secolele   XIII-lea- al XIV -lea, secolele XIV -lea -al XV-lea.
Monumentul Eroilor
Monumentul Eroilor , grup care cuprinde o troița, o fântână și o flacără eternă, este dedicat eroilor din Tomești care au luptat si căzut in cele două războaie mondiale. Ansamblul se află la intersecția str. Profesor Petre Olteanu cu drumul  248D, pe un loc in care in vechime se afla o rascruce de drumuri, cu o troita. Troițele, aceste ansambluri arhitecturale țărănești se ridicau pentru a comemora lupte, pentru a înștiința populația despre anumite legi sau porunci domnești, pentru a comemora eroi sau a cinsti un donator ori o familie de vază.
Statuia lui Stefan cel Mare
Statuia este situată in centrul localitații, vis-a-vis de biserica catolică, la intersecția strazii Dumitru D.Pătrășcanu cu strada Profesor Petre Olteanu. Denumirea localității este legata de voevodul Stefan cel Mare, care printr-in act de cancelarie domnească intareste moșia lui Toma, iar prin alt act satul este donat mănăstirii Văratec.
Crucea din Tomești
Crucea este o construcţie care domină si sta la straja localității , situată pe dealul Ceriului. La baza crucii se află o capelă unde sunt trecute numele tomeștenilor căzuţi in cel de-al doilea Război Mondial.
Situl arheologic “Dealul Doamnei”
Situl este localizat pe Dealul Doamnei, situat la 2,5 km. de sat pe ambele părți a șoselei Iasi-Tutova, la 300-500 metri de confluența râului Bahlui cu raul Jijia. Situl este situat pe partea de Nord-Est a dealului și conține așezări din Neolitic, Epoca Bronzului Târziu (cultura nouă), sec al VII-lea-sec. al X-lea, sec. al X-lea-sec. al XI-lea,sec. al XIII-lea-sec. al XV-lea.
Mânăstirea Vlădiceni
Mânăstirea Vlădiveni este un așezămînt de călugări situat la 2 km de Iași, lângă satul Vlădiceni, comuna Tomești. Conform traditiei locale, locurile au fost binecuvântate la 1415 de venirea moaștelor Sf.Mucenic Ioan din Trapezund , aduse de la Cetatea Albă si duse ulterior la Suceava. Domnitorul Alexandru cel Bun și Mitropolitul Iosif  împreună cu episcopii de la Roman si Huşi au întâmpinat alaiul care aducea acele moaste in capitala Țarii, in locul denumit Poiana Vlădicăi. Ulterior pe acel loc a fost construit un schit care a disparut intre timp. Pe locul fostului schit a fost ridicata in anii 1908-1910 prima biserică a schitului Vlădicăi. In secolul XX așezămînt ul monahal a fost distrus  partial sau aproape in totalitate  de razboiae sau de cutremure. În 1992 se inițiază refacerea Mănăstirii iar in 1995 se reface paraclisul si începe constructia bisericii cu o arhitectura inspirată de stilul bisericilor moldovenești din secolul al XV-lea. Astazi manastirea este loc de reculegere si pelerinaj pentru credincioșii ieșeni si nu numai.